Att vara snäll - är en god egenskap som kan förhindra många fall av mobbning. Den som är snäll retas inte, fryser inte ut, slår inte eller kritiserar en kamrat utan väljer att uppmärksamma det som är bra.
Snällhet är en underskattad egenskap. Att vara snäll får oss alla att må bättre. Är man snäll konkurrerar man inte utan samarbetar. Att vara snäll och kunna samarbeta är vägen till framgång, enligt vetenskapliga studier. Snällhet och samarbete är något som behövs för att vi ska klara oss i alla relationer, såväl privat som i samhället i stort, som i förskola/skola och senare i arbetslivet.
Att vara snäll, eller ge en "snällis", ger glädje, energi, tröst, hjälp och kan motverka mobbning. Om någon är snäll kan man bli stolt, stark, modig, motiverad, känna sig bra till mods, klara saker som man inte trott, glad, ja, rentav lycklig så varför snåla med "snällisar". Låt dem flöda så hjälper man inte bara andra utan också sig själv. Man mår helt enkelt bra av att vara snäll.
Det allra bästa är att "snällisar" dessutom sprider sig och fortplantar sig. Den som fått en "snällis" blir glad och den som är glad får lättare att ge en "snällis" till andra och vips har man fått en tillbaka.
|
 |
Snällboken
Bara i den här boken får läsaren se och träffa Snäll som annars är helt osynlig. Här visar han vad som händer om man sprider "snällisar".
Klara, Tom, Felix och Anja vill bygga en koja i skogen. Men de blir mest osams och skyller på varandra när det går fel. De kallar varandra för klantskalle, dumsnut, mallgroda och latmask och de förstår efter ett tag att sådana inte kan bygga kojor tillsammans. De kan inte alls samarbeta och är på väg att ge upp.
Då dyker Snäll upp. Han förstår att barnen behöver hjälp....
|