Om genus och jämställdhet för yngre barn (4-10 år)

Föds man med alla egenskaper och roller som en
man eller kvinna har? Eller uppfostras och influeras
vi så att vi får dessa roller?

Troligen är det en blandning av dessa orsaker. Men klart
är att det aldrig har funnits så många möjligheter, inte
minst genom medias påverkan, att förstärka dessa roller.
Denna påverkan sker i en accelererande omfattning, och 
vi har svårt att hinna bli medvetna om vad som pågår.
  

  Tilda med hallonsaft oc  ISBN 9197406848_edited-1

Tilda med hallonsaft och tjejkraft. Flickorna måste få höras och synas lika mycket som pojkarna, men flickorna ska inte behöva efterlikna pojkarna för att bli jämställda. I Tilda med hallonsaft och tjejkraft är det flickornas handlingar och saker som visar sig mest verkningsfulla, och det på ett område som annars pojkarna brukar lägga beslag på. 

Tilda firar födelsedag med sin jämnåriga kusin och de har fått lov att tälta. När fullmånen lyser blir det spännande och sedan lite läskigt. Tilda kommer på något som ger de tältande flickorna mod och innan dagen gryr har de också blivit hjältar.

Boken om Tilda kan läsas som en vanlig spännande bok. Den kan även användas som en början på samtal om jämställdhet med mindre barn. Flickorna behöver förebilder och därför är det flickornas handlingar som visar sig mest verkningsfulla. Och när Tildas lillebror gärna vill bli lika bra som Tilda får de andra pojkarna i boken något att tänka på.

Inb 34 sid i färg                       ISBN 9789197406813

Spelet/affischen Hallonkraft och handledning för vuxna

 Spelet bygger på bokens handling. Händelser och handlingar som ger tjejkraft belönas med hallon. Händelser som försvagar tjejkraften gör att man istället tappar hallon. Spelet fungerar som en rolig påminnelse till bokens handling. Spelplan och hallonmarker ingår (däremot inte tärning och spelpjäser).  En handledning för vuxna ingår (24 sidor). Där finns råd och tips för samtal med yngre barn om jämställdhet med bokens handling som utgångspunkt.

  Tilda-med-hallonsaft--affisch Tilda-med-hallonsaft--handledning