Spelar roll! sa Virvel

Spelar roll! sa Virvel ISBN 9789197767293_edited-1

En bilderbok med arbetsmaterial för att väcka yngre barns insikt om könsroller.Genom att ifrågasätta outtalade, osynliga och svårfångade regler tas ett viktigt steg  för jämställdhet.

 Hur är det egentligen? Föds man med alla egenskaper som man eller kvinna? Eller uppfostras och influeras vi så att vi får dessa roller? Troligen är det en blandning av dessa orsaker. Men klart är att det aldrig funnits så många möjligheter, inte minst genom medias påverkan, att förstärka könsrollerna.

Även yngre barn behöver bli medvetna om olika könsroller. Syftet med boken Spelar roll! sa Virvel är att få yngre barn att reflektera kring och prata om könsroller.

 

Spelar roll! sa Virvel. Flicka pojke, pojke flicka, spelar det någon roll? undrar Virvel. Blir man stark i tuffa kläder eller svag om man har rosetter i håret. Kan man vara söt i en monstertröja och stor och stark i en rosa spetsklänning? Kan man tycka om att leka med dockor och samtidigt vara bäst i fotboll?

Virvel har fått ta över tvillingarna Vilhelms och Vilmas rum och allt vad de lämnat efter sig. Virvel provar deras leksaker och kläder och funderar över vad som är bäst och roligast. Är det rymdplanen eller dockorna? Spelar ingen roll, allt är lika bra och roligt tycker Virvel. Ända tills det är dags att möta kompisarna. Och när Virvel varken får vara med och spela fotboll eller leka med dockor, då blir det mycket för Virvel att fundera över.

Affischen Spelar roll ( 50 x 75 cm) visar Virvel på en gungbräda där pojk- och flicksidan väger jämnt. Virvel visar samtidigt bilder på sig själv i olika roller. Sätt upp affischen som en påminnelse om alla barns rätt att få välja vad man ska göra, vilka kläder och leksaker man vill använda.

Inb 27 sid i färg ISBN  9789197767293
Virvel affisch ISBN 9789197961707

Lia för en dag/Leo för en dag

 Om genus och jämställdhet för yngre barn (4-10 år)

En bilderbok som kan användas som utgångspunkt för att samtala med barn om jämställdhet. Boken ger många aha-upplevelser och tillfällen att prata med barnen om jämställdhet och könsroller.

Lia för en dag ISBN 9197625701 B_edited-1 Leo för en dag ISBN 9197625701_edited-1
  Här får vi följa Leos dag när han "blir" Lia för en dag. Här får vi följa Lias dag när hon blir Leo för en dag.

  Klyftorna ökar igen. Det är långt kvar. Könsorden haglar över flickorna, löneskillnaderna mellan män och kvinnor finns kvar. I förskolan tar pojkarna plats på flickornas bekostnad. Ändå är jämställdhet inskrivet i svensk lag.

Små barns värderingar är lättast att påverka. Därför ska arbetet för jämställdhet börja tidigt. Och det är bara de små barnen som kan lära sig jämställdhet naturligt. Missa inte den chansen.

Lia för en dag/Leo för en dag. En dag får tvillingarna Lia och Leo nog när andra ska bestämma vad de kan eller inte kan. De beslutar sig för att byta plats med varandra för en dag.

Från början får man följa Leo när han upplever flickornas värld. Därefter får man följa Lias dag när hon upplever pojkvärlden. Vid dagens slut återtar de sina vanliga roller. De har blivit många erfarenheter rikare. Och de förstår att de är olika, men lika bra - och att de gärna vill vara sig själva igen.

I slutet av e-boken finns en omfattande handledning för vuxna med råd och tips om hur man kan prata med yngre barn om könsroller och jämställdhet. Många bra exempel hämtas från bokens handling. 
 E-bok ISBN 978-91-984200-7-4

Tilda med hallonsaft och tjejkraft

Tilda med hallonsaft och tjejkraft

 om jämställdhet för yngre barn

Tilda med hallonsaft oc  ISBN 9197406848_edited-1

 

Flickorna måste få höras och synas lika mycket som pojkarna, men flickorna ska inte behöva efterlikna pojkarna för att bli jämställda.
I Tilda med hallonsaft och tjejkraft är det flickornas handlingar och saker som visar sig mest verkningsfulla, och det på ett område som annars pojkarna brukar lägga beslag på. 

Tilda firar födelsedag med sin jämnåriga kusin och de har fått lov att tälta. När fullmånen lyser blir det spännande och sedan lite läskigt. Tilda kommer på något som ger de tältande flickorna mod och innan dagen gryr har de också blivit hjältar.

Boken om Tilda kan läsas som en vanlig spännande bok. Den kan även användas som en början på samtal om jämställdhet med mindre barn. Flickorna behöver förebilder och därför är det flickornas handlingar som visar sig mest verkningsfulla. Och när Tildas lillebror gärna vill bli lika bra som Tilda får de andra pojkarna i boken något att tänka på.

I slutet av e-boken finns en handledning för vuxna med råd och tips hur man kan prata med barn om könsroller och jämställdhet. Där finns bra exempel som hämtats från bokens handling.

E-bok ISBN 978-91-984200-2-9

 

 

Så tycker några av läsarna

"En riktig tankeställare både för mig och barnen. Inte kunde 
vi tro att vi var så påverkade av vilka kläder och leksaker Virvel 
valde.” Lärare, Karlstad

”En jättebra bok när man vill prata genus och könsroller. 
Virvel är ett riktigt bra föredöme." Förskollärare, Södertälje

”En fräsch och sund bok om våra könsroller. Alla barn borde 
ha samma frihet som Virvel". Lärare, Göteborg

”Jag vill vara som Virvel." Frida, 5 år