Hjälp! sa Akva

Hjälp!sa Akva

Hjälp! sa Akva ISBN 9789197625791_edited-1

När barnen kommer till Lillsjön märker de att deras koja har rasat ihop. Det är tyst i skogen, inga fåglar  kvittrar och fiskarna i sjön beter sig konstigt. Flera djur och växter mår också dåligt.
Barnen ger sig ut på en detektivjakt för att hitta orsaken. Och när de finner orsaken förstår de också vad de ska göra. De lyckas rädda Akva (vattnet) och miljön runt sjön och de vill gärna dela med sig av sina kunskaper.
Det finns många barn som behöver uppleva glädjen av att just deras insatser har betydelse. Ju fler som hjälps åt, desto mer kan man åstadkomma.
Miljön är något som verkligen angår barnen. De hör talas om miljöförstöring och klimathot. Det är svåra och abstrakta ord som skrämmer.
Barnen vill känna sig delaktiga, hjälpa till och kunna påverka. Det borde vi använda oss av och låta barnen göra vad de kan. Det är ju deras egen framtid som det handlar om. Därför finns ett antal konkreta råd direkt till barnen i slutet av boken. Samma råd finns även på den fina affischen som bör sitta uppsatt som en påminnelse.
Många barn är oroade av alla miljölarm och kan lätt 
känna hopplöshet inför framtiden. Miljöförstöring och
klimathot är svåra abstrakta ord som skrämmer och de vet inte vad de kan göra. Låt dem istället känna sig delaktiga.De kan också påverka genom att hjälpa till. De är ju deras framtid det handlar om. För första gången finns nu en bok direkt riktad till mindre barn.
Budskapet är att det går att göra något för att förbättra miljön. Alla kan göra någonting. Även mindre barn kan lära sig att vara rädd om naturen och de kan också göra någonting för att förbättra situationen.
Alla barn behöver känna glädjen över att deras insats har betydelse. Och ju fler som samarbetar desto mer kan vi åstadkomma. Tillsammans med  Naturskyddsföreningen har ett antal konkreta råd tagits fram, råd om vad även mindre barn kan göra eller tänka på för att förbättra miljön.
 
Färgillustrationer av Katarina Dahlquist.
E-bok ISBN 978-91-984200-0-5
 
Affisch kan beställas separat från förlaget
 
Hjälp! sa Akva affisch

Med Alma året runt

Med Alma året runt

Med Alma året runt

Hur långt år ett år och vad är en årstid? Hur ser det ut i naturen  till exempel på vintern eller hösten. Och hur lever de vilda djuren under de olika årstiderna? Vilka månader hör till olika årstider och i vilken ordning kommer de? Vilken månad börjar året? Vilken månad föds de flesta djurungar? När fryser sjöarna? När plockar vi vitsippor, när binder vi midsommarkransar? När går djuren i idé? Ja, det är många funderingar som ett barn kan ha som inte själv har varit med om så många årscykler.

Vad betyder årstiderna för barnen och hur märker de av dessa? Olika temperaturer gör att vi klär oss helt olika, från varmaste vinteroverallen till baddräkter eller regnkläder vissa dagar. Ljuset skiftar under året från den mörka midvintern till ljusa sommarnätter. Aktiviteterna förändras och anpassas efter årstidernas skiftningar. På vintern åker vi skidor bygger snögrottor, tänder ljus, leker inomhus och så vidare.  På sommaren kan man bada, fiska, springa barfota, klia på myggbett och mycket annat. Det är mycket som händer på ett år.  I boken tar Alma oss med under ett år. På varje uppslag visar hon en månad, på ena sidan visar hon vad hon gör. På andra sidan visar hon vad som händer i naturen och vad djuren gör.För att barnen ska känna igen sig används naturfoton från olika månader som bakgrund till berättelsen. 

 Månader och årstider kommer och går
Innehåller sommar, höst, vinter och vår.
För olika månader och årstider ska vi tacka,
Hälsar och tycker Alma Nacka. 
 
 
 
I slutet av boken får djuren också komma till tals. De vill att barnen hjälper till att få naturen att må bra. Det finns många saker som även barn kan hjälpa till med. Råden sammanfattas på affischen "Lyssna på skogens djur. Var rädd om vår natur. 
 
ISBN 978-91-979617-5-2  (Affisch ingår i pappersboken)
 
 
E-bok ISBN 978-91-984053-5-4
Affisch kan beställas separat från förlaget
 
Med Alma året runt affisch

Galen i prylar

Galen i prylar eller Oscar och Bubbel-sprätt-spottaren

 Oscar och hans pappa Micke älskar prylar och de köper mer saker än vad de har råd med och plats för. Likadant är det Miriam och hennes mamma. Det är upplagt för trassel när de fyra ska flytta ihop. De får inte plats. Måste de välja – varandra eller prylarna?
 En rolig och tankeväckande berättelse om prylgalenskap och vad den gör med oss.
Bubbelsprättspottaren
Aldrig tidigare har det lagts ner så massiva ansträngningar på att skapa behov och påverka barns konsumtionsvanor. Baksidan av en ständigt stigande konsumtion är ett växande sopberg, där både oanvända och felfria prylar också tyvärr hamnar.
 
I Sverige och inom hela EU vill man minska mängden avfall och har därför kommit överens om att göra vissa saker.
Den första och viktigaste åtgärden är att inte köpa överdriver mycket. Med mindre handlande blir det också mindre avfall i slutändan.
 
Denna, den viktigaste åtgärden, har hamnat i skymundan jämfört med åtgärd nummer två (återanvända) och nummer tre (återvinna).

 Häftad 70 sid med illustrationer i Sv/vitt av Richard Wilke

ISBN 978-91-979617-6-9

 

Finns också som e-bok  ISBN 987-91-984200-3-6