Om mobbning för 4 - 10 år

Böcker för att tala om mobbning med barn i åldern 4 -10 år 

Det är när barnen är mindre som vi har bäst möjligheter att ingripa mot mobbning eller tendenser till det. Vi vuxna har egentligen vår bästa möjlighet att arbeta med förebyggande mobbningsarbete bland mindre barn och det av flera skäl:

* Små barn har stor tilltro till vuxna och vi har chans att vara goda föredömen. Med tiden kommer vi vuxna att mötas av allt större skepsis.
* Små barn döljer inte en kränkande behandling (mobbning). Senare blir barnen ofta experter på att mobba när vuxna inte ser.
* Små barn tycker inte att det är skvallrigt att berätta när någon är dum. Senare riskerar de att beskyllas för skvaller, vilket inte är populärt bland de äldre barnen.
* Små barn skäms inte för att gråta eller på annat sätt visa att de är ledsna. Senare försöker de utsatta att svälja gråten och hålla masken för att inte visa sin utsatthet.

Tilda med is och sol  ISBN 9197406813_edited-1 Rädda Molly ISBN 9789197625753 Snällboken Vill också vara medl ISBN 9789197961745_edited-1 Det ingen såg.. Saga och regbågen ISBN 9789197625760_edited-1 Omslag-1400-pxl Helt omslag 1400 pxl till Elib
ebok ebok ebok ebok   ebok ebok ebok
VINGA-omslag-e-bok

Vinga med is och sol

Luna får inte vara med de andra barnen. Hon känner sig utanför och ledsen. När de tar hennes älskade apa Tryggve blir hon förtvivlad. Hon blir helt ensam och vågar inte längre gå ut...

När Vinga dyker upp vid hennes sida och sprider sina isflingor och solglimtar förstår inte Luna vad hon vill. Men Vinga är envis. Vem är hon och kommer hon att kunna hjälpa Luna?

 Läs mer

Tilda med is och sol  ISBN 9197406813_edited-1  
Tilda med is och sol 
Om mobbing för mindre barnTilda är en bråkig tjej, men egentligen vill hon vara snäll.
 Boken om Tilda kan läsas som en vanlig spännande bok.Den kan även användas som en
början på samtal om mobbning med mindre barn. Speciellt för förskolan och skolans lägre
klasser finns därförett arbetsmaterial framtaget där boken är en central del. 
Inbunden, 34 sidor med färgillustrationer av Inger Koleff.
Läs mer här
Rädda Molly ISBN 9789197625753  

Rädda Molly/Rädda Vilda

Varför blir man en mobbare? 
Hur känns det att bli utsatt?
I den här boken får barnen svaret. Läser man boken från ena hållet får läsaren 
veta varförmobbaren Molly mobbar.Genom att vända på boken och läsa den från
andra hållet får man följa Vilda och hur hon drabbas av Mollys mobbning. 
När barnen får den insikten kommer ingen längre att vilja mobba någoneller följa
i mobbarens spår och visa sina svagaste/sämsta sidor.
36 sidor med färgillustrationer av Katarina Dahlquist

Läs mer här

Snällboken

Snällboken

Felix och hans vänner vill bygga en koja i skogen. Men de blir mest osams och skyller på varandra när det går fel. Det ser inte ut att bli någon koja. Men så dyker Snäll upp...

Här får du chansen att träffa Snäll i hans alldeles egna bok. Här visar han vad som händer om man väljer att vara snäll. Eller att ge en "Snällis" som Snäll säger.

Läs mer 

Vill också vara medl ISBN 9789197961745_edited-1

Vill också vara med 

En spännande berättelse.Vad händer med den som vill vara med
men alltid hamnar utanför och vad händer med gruppen?
Boken hjälper till att förebygga mobbning och lär yngre barn hur
man är en bra kompis. Bilderbok (32 sid i färg inbunden).

Läs mer här

 
Saga och regbågen ISBN 9789197625760_edited-1  Saga och regnbågen
En hoppfull bok för och om de osynliga barnen och deras kamrater.
Överallt finns det barn som känner sig mer eller mindre osynliga.
De som inte passar in eller får vara med. Kanske är det den värsta
formen av mobbning, att inte synas eller höras. Den utfrusna har
inget att berätta eller be om hjälp för. Ingen har ju "gjort något".
Att inte finnas eller höra till sätter svåra spår för resten av livet.
 26 sidor med färgillustrationer av Katarina Dahlquist

Läs mer här

Omslag-1400-pxl  
Betty och de magiska skorna 
Agnes mobbar Betty. Sedan Agnes fick sina nya skor från sin pappa
som bor på de Koralliska öarna blir det värre än någonsin. De
vita skorna med guldkant glänser och bär Agnes som på vingar.
Alla i hela klassen vill ha likadana skor, men sådana går inte att köpa.
Man måste förtjäna dem, säger Agnes och varnar alla i klassen från
att ens försöka att prova hennes skor. Att prova någon annans skor
är som att kliva in i någon annans ställe och det betyder otur
på de Koralliska öarna. Man kan försvinna för alltid, säger Agnes.
För Betty blir frestelsen för stor. Ingenting kan väl bli värre....
Läs mer här
Helt omslag 1400 pxl till Elib

När Vilja vågade...vara sig själv

En berättelse om att övervinna sina rädslor och finna sina inre styrkor. Samtidigt blir de så kallade idiomatiska uttrycken om djur verkliga.

Vilja drömmer om aytt få bygga en koja, men får inte vara med för kamraterna. Hon är rädd som en hare, tyst som en mus och blir ledsen som en hund. Om hon bara vågade skulle hon bli modig som ett lejon opch strak som en björn.

Läs mer här 

När Vilja vågade...vara sig själv

Helt omslag 1400 pxl till Elib

En berättelse om att övervinna sina rädslor och finna sina inre styrkor. Om att tro på sig själv och få vara den man är.

Viljas dröm har alltid varit att få bygga en koja. Men det har stannat vid en dröm eftersom Vilja inte får vara med de andra barnen. Hon är rädd som en hare när hon är bland sina kamrater. Hon vågar knappt prata, utan blir tyst som en mus. När hon tänker på det blir hon ledsen som en hund.

  Men hon vill inte längre vara rädd, tyst och ledsen. Hon vill istället bli modig som ett lejon och stark som en björn...om hon bara vågade.

I boken används så kallade idiomatiska uttryck om djur. Sådana som sedan länge använts för att beskriva och förstärka något vi vill berätta. I boken blir dessa uttryck verkliga.

32 sidor i färg, ISBN 9789198420111

ebok ISBN 9789198420128

   

Vinga med is och sol

VINGA-omslag-e-bok

Vinga med is och sol handlar om hur viktigt det är att vi märker när mobbning pågår. Vinga sätter ord på det och synliggör det, något som den utsatta önskar att vi åskådare och medlöpare ska göra, så att mobbaren inte kan fortsätta.

    Luna får inte vara med de andra barnen. Hon känner sig utanför och ledsen. När de tar hennes älskade apa Tryggve blir hon helt förtvivlad. Hon blir helt ensam och törs inte längre gå ut.

    När Vinga dyker upp bredvid hennes sida och sprider sina solglimtar och isflingor förstår inte Luna vad hon vill. Men Vinga är envis. Vem är hon och kan hon verkligen hjälpa Luna?

    Vinga är flugan i taket, i gräset, på stranden, på lekplatsen eller på fönsterbrädan. Ingen tänker på att hon är där. Men hon både ser och hör vad som händer.

    I boken spelar flugan Vinga en viktig roll. Så ser det förstås inte ut i verkligheten, en fluga är ju ”ingenting” mer än en surrande insekt. Men i ”Vinga med is och sol” blir hon den osynliga och insiktsfulla vännen som kan bekräfta det den utsatta och mobbade Luna är med om. Vinga kan dessutom påverka barnen i boken genom att också kliva in i handlingen. Något som åskådare/medlöpare i verkliga livet har möjlighet till om vi bara blir medvetna om vad som händer och vågar stå upp för den utsatta.

    Förhoppningen med boken är ju förstås att ”Vinga”, precis som i boken ska stärka den utsatta och få åskådare och medlöpare att reagera i tid och de som mobbar att tänka till. Komma till insikt och ändra sig när de förstår hur dumt och avslöjande det är att mobba. Hur mycket bättre det är, för alla, om solglimtarna vinner och får isflingorna att smälta bort.

    I slutet av boken sammanfattar Vinga sina solglimtar det vill säga kompishandlingar som kan motverka mobbning. 

Ta tillfället i akt och ta fram bokens solglimtar när det händer något som kan leda till mobbning. Visa barnen att det alltid finns något man kan göra istället. Låt Vingas solglimtar spridas vidare och låt barnen inspireras att hitta på egna.

   

Tilda med is och sol

 Om mobbning för yngre barn ( 4 -10 år)

Enligt flera undersökningar blir 10 procent av alla skolbarn utsatta för mobbning. Alla borde därför ha rätt att komma förberedda och veta hur man kan hjälpa en utsatt.
Två affischer som anknyter till boken fungerar som en påminnelse och kan användas i samtal om mobbning med barnen.
Efter ebokens handling finns en handledning för vuxna. Där finns en genomgång av mobbning, förklaringar, råd och tips om hur man med hjälp av boken och affischerna kan arbeta vidare praktiskt.

Affischerna kan beställas separat från förlaget

 Tilda med is och sol  ISBN 9197406813_edited-1   

Tilda med is och sol.Tilda är en ganska bråkig tjej, men egentligen vill hon vara snäll. Hon kan bara inte låta bli att bråka. Av sin farmor får hon låna ett halsband med en sten som är mycket märklig. Stenen kan ändra sig och bli blå och kall som en isflinga, den kan också bli gul och varm som en solglimt. När Tilda börjar använda stenen blir den bara mer och mer blå och den riskerar att slockna och för alltid förlora sin kraft. Tilda lyckas till slut rädda stenen och hon får en ny kompis.

Boken om Tilda kan läsas som en vanlig spännande bok. Den kan även användas som en början på samtal om mobbning med mindre barn. Speciellt för förskolan och skolans lägre klasser finns därför ett arbetsmaterial framtaget där boken är en central del.  

 

 Tilda med is och sol Affisch solTilda-med-is-och-sol--handledning Tilda med is och sol Affisch is
     
     

Rädda Vilda/Rädda Molly

Rädda Molly/Rädda VildaRädda Vilda ISBN 9789197625753_edited-1
Varför blir man en mobbare? Hur känns det att bli utsatt?

I den här boken får barnen svaret. Först får man läsa om varför mobbaren Molly mobbar. Sedan får man följa Vilda och hur hon drabbas av Mollys mobbning.
Läsaren kommer till insikt om att ingen av dem mår bra. Båda borde räddas.Ingen kommer att ställa upp på mobbning när de förstår varför någon mobbar en kamrat. Den insiktsmetod som Carina Wilke arbetar med får barnen att förstå varför mobbning uppstår. Vid sidan av huvudpersonerna mobbaren och den mobbade finns det stora flertalet som åskådare eller medlöpare. Trots att de senare inte är aktiva i dramat krävs deras stöd eller tysta medgivande för att mobbningen ska leva vidare. Utan detta stöd förlorar mobbaren sin kraft. Därför är det så viktigt att alla barn får insikt om mobbningens grunder och speciella kännetecken på situationer som kan leda till mobbning.

När barnen får den insikten kommer ingen längre att vilja mobba någon eller följa i mobbarens spår och  visa sina svagaste/sämsta sidor.

Färgillustrationer av Katarina Dahlquist

 Ebok ISBN 978-91-984053-8-5

Handledning till Rädda Molly/Rädda Vilda

I eboken ingår även handledning för vuxna med råd och tips som tydligt beskriver hur man kan nå insikt om mobbningens orsaker och verkan.Hur man kan samtala och arbeta vidare med barnen med utgångspunkt från bokens handling för att de ska förstå och välja bort mobbning. 

Den fina affischen, som även är spelplan för tärningsspel, kan beställas separat hos förlaget.


Rädda Molly ISBN 9789197625753

De flesta barn är inga mobbare utan deltar som medlöpare eller åskådare för att de är omedvetna och rädda för att själva bli utsatta.
Dessa medlöpare och åskådare är en mycket viktig grupp att påverka när det gäller mobbning. Utan dessa får mobbningen inte fäste. 
 
 
Spelet/affischen "Vänner"
Lär barnen sig att känna igen mobbning och 
vad man kan göra för att bli vänner istället.
Till boken hör ett spel som tydligt visar hur de vanligaste mobbningshandlingarna ser ut. När barnen spelar spelet
lär de sig hur man kan stötta och hjälpa en utsatt kamrat och vad man kan göra för att bli vänner istället .
Det är viktigt att alla känner igen när det blir mobbning och vet hur man ska agera för att få stopp på det.
Spelplanen kan också användas som affisch. Ett sätt att hålla mobbningsarbetet levande och aktuellt.
Barnen blir snabbt påminda om när det blir mobbning och vet vad de ska göra. (tärning och spelpjäser ingår inte)
 
Rädda Vilda affisch

Snällboken

Att vara snäll - är en god egenskap som kan förhindra många fall av mobbning. Den som är snäll retas inte, fryser inte ut, slår inte eller kritiserar en kamrat utan väljer att uppmärksamma det som är bra.

Snällhet är en underskattad egenskap. Att vara snäll får oss alla att må bättre. Är man snäll konkurrerar man inte utan samarbetar. Att vara snäll och kunna samarbeta är vägen till framgång, enligt vetenskapliga studier. Snällhet och samarbete är något som behövs för att vi ska klara oss i alla relationer, såväl privat som i samhället i stort, som i förskola/skola och senare i arbetslivet. 

 Att vara snäll, eller ge en "snällis", ger glädje, energi, tröst, hjälp och kan motverka mobbning. Om någon är snäll kan man bli stolt, stark, modig, motiverad, känna sig bra till mods, klara saker som man inte trott, glad, ja, rentav lycklig så varför snåla med "snällisar". Låt dem flöda så hjälper man inte bara andra utan också sig själv. Man mår helt enkelt bra av att vara snäll.

Det allra bästa är att "snällisar" dessutom sprider sig och fortplantar sig. Den som fått en "snällis" blir glad och den som är glad får lättare att ge en "snällis" till andra och vips har man fått en tillbaka.

 

 Snällboken  Snällboken

Bara i den här boken får läsaren se och träffa Snäll som annars är helt osynlig. Här visar han vad som händer om man sprider "snällisar".

   Klara, Tom, Felix och Anja vill bygga en koja i skogen. Men de blir mest osams och skyller på varandra när det går fel. De kallar varandra för klantskalle, dumsnut, mallgroda och latmask och de förstår efter ett tag att sådana inte kan bygga kojor tillsammans. De kan inte alls samarbeta och är på väg att ge upp.

Då dyker Snäll upp. Han förstår att barnen behöver hjälp....

 Ebok  ISBN 978-91-979617-7-6  

Till boken hör affischen "Mina snällisar"  Där har Snäll samlat sina "snällisar" som behövdes för att barnen skulle kunna bygga sin koja. Använd affischen som en inspirationskälla och bygg på med egna "snällisar".

Affischen kan beställas separat från förlaget

Snällboken Affisch 2014-06-12 

 

Vill också vara med

 

 

Om mobbning för de yngsta.

Boken kan användas i arbetet med att förebygga mobbning, och är riktad till de allra yngsta barnen. De kan lära sig hur man blir en bra kompis och hur man hjälper en som är ledsen och ensam.

Mobbning är skolans största problem och problemen förvärras ju större barnen blir. Borde man inte då lära de allra yngsta barnen hur man undviker mobbning?

Därför riktar sig boken just till de yngsta barnen.

 
 Vill också vara medl ISBN 9789197961745_edited-1

Vill också vara medNär Luna inte får vara med de andra knyttarna hittar hon en dag en skattkarta. Men för att den magiska kartan ska visa vägen till skatten måste knyttarna göra vad som står på skyltarna längs vägen. Annars vägrar kartan att visa hur de ska komma vidare till skatten. Under vandringen kommer knyttarna förstå hur de ska bära sig åt för att bli en bättre kompis. Skatten visar sig sedan vara något annat än vad de tänkt sig.

Det är en skatt som alla uppskattar, också mobbaren Bark. Även han vill vara med de andra och blir en bra kompis.

 

 För att hålla arbetet mot mobbning levande finns en affisch som hör till boken. Affischen "Goda vänner" borde finnas uppsatt i varje förskola och i varje klassrum. Där finns råden från boken samlade hur man blir en bra vän.

Affischer kan beställas från förlaget

Vill också vara med affisch
Ebok   ISBN 978-91-979617-4-5  

Det ingen såg...och Knyst var tyst

Det ingen såg..

Orsaken till att mobbning över huvud taget finns, och den största anledningen till att mobbning kan växa och utvecklas, är att alltför många väljer att inte se och höra vad som händer. Ett viktigt budskap i boken är att medlöpare inte hakar på och att åskådarna vågar berätta. Då kommer inte enstaka elaka utspel leda till mobbning. En bilderbok med arbetsmaterial som lämpar sig utmärkt för att förebygga och motarbeta mobbning.

 Det ingen såg ... och Knyst var tyst. Det gör ont i Dina när de andra är dumma. Ingen verkar se hur ledsen och rädd hon är. Ingen försvarar henne. Tvärtom dras de med och hjälper Ruff när han är dum och retar henne. Och Dina blir bara mer och mer ledsen.

Knyst är den enda som ser hur olycklig Dina är, men han vågar inte säga något. han är så rädd att han blir alldeles tyst. Men en dag händer något....  

Inb 44 sid i färg                      ISBN 9789197961714

 Det ingen såg handledning   

Arbetsmaterial: affischer

Den som får insikt om hur mobbning yttrar sig och vad som driver en mobbare har lättare att undvika att dras in i dramat. Något som är minst lika viktigt är att förstå att det finns positiva handlingar som kan stärka någon som är utsatt.

På solrosaffischen "Var en bra kompis"  finns kompishandlingar som visar vad man kan göra för att hjälpa den som är drabbad.Det är också viktigt att alla känner igen hur mobbninghandlingar kan se ut, så man kan välja bort dem. På tistelaffischen "Det här gör ont" visas mobbningshandlingar från boken.De båda affischerna kan sitta uppsatta som en påminnelse och är bra  som underlag när man vill prata om något som har hänt.  Tips och råd om hur man kan använda affischerna finns i handledningen (32 sid, häftad).  

 
Kompisaffisch Knyst_edited-1

Knyst mobbningaffisch

Saga och regnbågen

Saga och regbågen ISBN 9789197625760_edited-1

Saga och regnbågen
En hoppfull bok för och om de osynliga barnen och deras kamrater.
Överallt finns det barn som känner sig mer eller mindre osynliga. De som inte passar in eller får vara med. Kanske är det den värsta formen av mobbning, att inte synas eller höras. Den utfrusna har inget att berätta eller be om hjälp för. Ingen har ju "gjort något".

Att inte finnas eller höra till sätter svåra spår för resten av livet.
Färgillustrationer av Katarina Dahlquist

E-bok ISBN 978-91-984053-9-2

   

Betty och de magiska skorna

Betty och de magiska s ISBN 9197345962_edited-1

Betty och de magiska skorna är en insiktsfull bok om mobbning och vänder sig i första hand till barn i åldern 6 - 10 år.

 

Agnes mobbar Betty. Sedan Agnes fick sina nya skor från sin pappa som bor på de Koralliska öarna blir det värre än någonsin. De vita skorna med guldkant glänser och bär Agnes som på vingar. Alla i klassen vill ha likadana skor, men sådana går inte att köpa. man måste förtjäna dem, säger Agnes och varnar alla i klassen för att ens försöka att prova hennes skor. Att prova någons skor är som att kliva in i någon annans ställe och det betyder otur på de Koralliska öarna. Man kan försvinna för alltid, säger Agnes. För Betty blir frestelsen för stor. Ingenting kan väl bli värre...

 ISBN 978-91-973459-6-2, inbunden 55 sidor.

Illustrationer: Richard Wilke

Finns även som e-bok E-bok  ISBN 978-91-984200-6-7

   

Så tycker några av läsarna

 Det ingen såg...och Knyst var tyst       Rädda Vilda/ Rädda Molly      
"Denna bok handlar om mobbning sett ur tre olika perspektiv; 
den mobbades, mobbaren och åskådarna/medlöparna. 
Avsikten med boken är att lära barn känna igen, förebygga och
motarbeta mobbning. För att nå sitt syfte utgår författaren från 
en spännande berättelse i vardagsmiljö som engagerar och 
berör barn." 
"Budskapet om vad som sker i mobbningssituationerna bör
vara lätt för yngre barn att förstå och känna igen sig i eftersom
språket är vardagligt och lättförståeligt, de fina, akvarelliknande
illustrationerna är tydliga och lättolkade och innehållet förmodligen
välbekant."
"Boken har alla möjligheter att nå sitt syfte och är mycket 
användbar i värdegrundsarbete med yngre barn."
BTJ, Inger Lindberg

"En mycket bra och genomtänkt bok som barn förstår och känner 
igen sig i. Allt knyts ihop i slutet på ett mycket pedagogiskt sätt.
Jag kan verkligen rekommendera den när man ska arbeta mot 
mobbning." Lärare, Malmö

"En välbehövlig bok som lyfter fram åskådarnas och medlöparnas
viktiga roller." Lärare, Sollentuna

"Ännu en bra bok av Carina Wilke. Boken ledde fram till många 
fina samtal." Lärare, Linköping

"Barnen blev omedelbart engagerade i den fantasifyllda handlingen
och ville gärna komma med egna exempel hur man kan hjälpa en
kompis." Förskollärare, Karlstad 
"Ett genomtänkt arbetsmaterial. Barnen förstod hur det kändes
att bli mobbad men också varför man börjar mobba." Lärare, Borås

"Jag tänker aldrig mobba någon nu när jag förstår hur det känns."
Oskar, 10 år

"
Ett jättebra arbetsmaterial. Jag har rekommenderat boken till
mina kollegor." Lärare, Hässelby