Spelar roll! sa Virvel ISBN 9789197767293_edited-1

En bilderbok med arbetsmaterial för att väcka yngre barns insikt om könsroller.Genom att ifrågasätta outtalade, osynliga och svårfångade regler tas ett viktigt steg  för jämställdhet.

 Hur är det egentligen? Föds man med alla egenskaper som man eller kvinna? Eller uppfostras och influeras vi så att vi får dessa roller? Troligen är det en blandning av dessa orsaker. Men klart är att det aldrig funnits så många möjligheter, inte minst genom medias påverkan, att förstärka könsrollerna.

Även yngre barn behöver bli medvetna om olika könsroller. Syftet med boken Spelar roll! sa Virvel är att få yngre barn att reflektera kring och prata om könsroller.

 

Spelar roll! sa Virvel. Flicka pojke, pojke flicka, spelar det någon roll? undrar Virvel. Blir man stark i tuffa kläder eller svag om man har rosetter i håret. Kan man vara söt i en monstertröja och stor och stark i en rosa spetsklänning? Kan man tycka om att leka med dockor och samtidigt vara bäst i fotboll?

Virvel har fått ta över tvillingarna Vilhelms och Vilmas rum och allt vad de lämnat efter sig. Virvel provar deras leksaker och kläder och funderar över vad som är bäst och roligast. Är det rymdplanen eller dockorna? Spelar ingen roll, allt är lika bra och roligt tycker Virvel. Ända tills det är dags att möta kompisarna. Och när Virvel varken får vara med och spela fotboll eller leka med dockor, då blir det mycket för Virvel att fundera över.

Affischen Spelar roll ( 50 x 75 cm) visar Virvel på en gungbräda där pojk- och flicksidan väger jämnt. Virvel visar samtidigt bilder på sig själv i olika roller. Sätt upp affischen som en påminnelse om alla barns rätt att få välja vad man ska göra, vilka kläder och leksaker man vill använda.

Inb 27 sid i färg ISBN  9789197767293
Virvel affisch ISBN 9789197961707